Prejudiciu de peste 4,5 milioane de lei, identificat în domeniul producerii băuturilor alcoolice

Inspectorii antifraudă au identificat în cursul anului 2015 un grup de trei societăți care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei, prin sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a impozitului pe profit și a accizelor aferente producției și comercializării de vinuri și băuturi alcoolice. În septembrie 2015, Direcția Generală Antifraudă Fiscală a sesizat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În 8 noiembrie 2016, aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul grupului.

Societățile controlate de inspectorii DGAF s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin omisiunea evidențierii, în actele contabile, ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Totodată, a fost comunicată organelor de urmărire penală și posibila săvârșire a unor fapte precum producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și ultrajul.

În scopul creării unei aparențe de legalitate a operațiunilor realizate, societățile erau creditate periodic și sistematic cu importante sume de bani din surse necunoscute. Persoana care coordona activitățile grupului a tergiversat, prin orice mijloace, efectuarea controlului, interpunându-se mereu între organul de control și reprezentantul de drept al societății, în scopul sustragerii de la obligația legală de a pune la dispoziția inspectorilor antifraudă a tuturor documentelor şi informațiilor necesare stabilirii stări de fapt fiscale.

În timpul controalelor antifraudă au fost identificate nereguli la achizițiile de struguri, producția de băuturi alcoolice și vânzarea fără documente justificative a acestora. Spre exemplu, în procesul de vinificație desfășurat în perioada septembrie–octombrie 2013 de către una dintre societățile implicate, aceasta a declarat achiziții de struguri mai mari decât în realitate. Astfel, rapoartele de producție puse la dispoziție de societate erau nereale. De asemenea, societatea a întocmit rapoarte de producție privind prelucrarea unor cantități fictive de struguri, rezultând astfel suspiciuni rezonabile asupra încadrării produsului rezultat în categoria vinurilor liniștite.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Mai multe informații, în comunicatul de presă DIICOT

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi