Comunicat din data de 23 iunie 2014

Prejudiciu de peste 1,37 mil euro

identificat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală

 

Inspectorii antifraudă fiscală au identificat şi stabilit un prejudiciu de peste 1,37 milioane euro, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă vânzării on-line de telefoane mobile inteligente şi tablete de ultimă generaţie.

În urma verificărilor începute în ianuarie 2014, au fost identificată existenţa unui circuit de societăţi comerciale organizate pe două niveluri distincte. Primul palier, constituit din societăţile prin care produsele electronice, achiziţionate în principal din Germania, erau introduse în România, acţiona prin încălcarea obligaţiilor declarative şi neplata taxelor şi impozitelor aferente activităţilor comerciale derulate. Aceste operaţiuni erau dublate de înlocuirea sistematică a firmelor utilizate cu unele nou înfiinţate pe numele a diverse persoane fizice cu situaţie materială precară, inclusiv a unei persoane aflate la închisoare. Al doilea palier era format din firmele specializate în comerţul on-line cu telefoane mobile şi tablete, prin care erau distribuite electronicele pe piaţa românească.

Având în vedere aspectele identificate, în martie 2014 inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi au asigurat suportul de specialitate, în baza documentelor procedurale emise de unitatea de parchet menţionată. În data de 18.06.2014, în baza autorizaţiilor emise de instanţa competentă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au realizat percheziţii la sediile firmelor şi la adresele persoanelor implicate, fiind descoperite sume mari de bani în numerar şi autoturisme de lux. În data de 19.06.2014, cele şase persoane învinuite că au organizat şi derulat activităţile respective au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

 

Captură site-uri dedicate vânzării on-line:

 

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi