Comunicat din data de 22 iulie 2014

 

Prejudiciu de cca 10 milioane euro

identificat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală

 

Inspectorii antifraudă fiscală au identificat şi stabilit un prejudiciu de cca 10 milioane euro (43.6 milioane lei), reprezentând impozit pe profit şi taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de produse alimentare congelate şi refrigerate (carne de pui şi peşte, lactate şi ouă) în perioada 2012-2013.

Inspectorii antifraudă fiscală au analizat şi monitorizat activitatea comercială a unei reţele compusă din 23 firme, care simula existenţa pe teritoriul naţional a unui circuit de furnizare a unor produse alimentare provenite de fapt din Olanda şi Polonia, în scopul evitării plăţii taxei pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor intracomunitare.

Reţeaua frauduloasă era organizată pe două niveluri distincte. Primul nivel era constituit din 21 societăţi tip „fantomă”, fără active, înfiinţate pe numele unor cetăţeni bulgari şi controlate de către doi fraţi de naţionalitate turcă. Firmele de la primul nivel, care erau schimbate la fiecare şase luni, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori şi facturare pentru cele două firme de la al doilea nivel. Astfel că, în 2013, peste 57 tone de produse alimentare au fost comercializate către reţele naţionale de distribuţie specializate în micile magazine alimentare.

În fapt, se evita declararea achiziţiilor intracomunitare, dar se utiliza furtul de identitate şi se declarau fictiv furnizori români, inclusiv firme specializate în domeniul tehnologiei informaţiei, fără legătură cu lanţul de firme controlat de cei doi fraţi. Prejudicierea bugetului de stat se realiza prin înregistrarea TVA deductibil de la firmele tip „fantomă” interpuse pe lanţul de comercializare. Obligaţiile fiscale erau astfel preluate de aceste firme, iar societăţile de la al doilea nivel solicitau compensarea debitelor fiscale.

Având în vedere aspectele identificate, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi