Prejudiciu de 30 milioane de lei identificat de inspectorii antifraudă

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei cauzat bugetului de stat de către o persoană care coordona un grup de 23 de firme, prin sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit aferent unor importuri de produse de larg consum (obiecte de uz gospodăresc, electrocasnice, sanitare, electrice și alimentare). Pentru recuperarea prejudiciului, inspectorii antifraudă au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, care, în data de 09.11.2015, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea a trei persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

O parte din aceste societăți tip „fantomă”, au fost înființate pe numele rudelor (soție, frate, mamă, tată, socru) coordonatorului grupului fraudulos, iar restul au avut ca asociați și administratori cetățeni bulgari sau arabi, în majoritatea cazurilor fiind ulterior cesionate către diverse persoane neidentificabile de diverse naționalități.

Mărfurile erau importate din Turcia, China, Pakistan, India, Vietnam, S.U.A. și Hong Kong și erau tranzacționate scriptic succesiv între societățile controlate de cetățenii arabi, la prețuri semnificativ mai mari, fără declararea și plata TVA aferentă, în scopul disimulării legăturilor dintre exportatori și beneficiarii finali ai mărfurilor, în general firme de distribuție. Din sumele transferate în conturile firmelor „fantomă”, circa 60 de milioane de lei au fost retrase în numerar de către coordonatorul grupului sau angajații săi.

În paralel, aceste firme „fantomă” au mai fost utilizate și de către alți agenți economici, pentru înregistrarea de cheltuieli fictive (diverse prestări servicii, lucrări de construcții etc.) sau pentru preluarea stocurilor de mărfuri scriptice rezultate din vânzarea fără documente.

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi