Inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 4,61 mil. euro

 

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o rețea de 15 firme din București și jud. Ilfov, care, în perioada 2009–2014, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,61 milioane de euro (20.289.391 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA, impozitului pe profit și impozitului pe dividende. În cauză au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 20.10.2015, au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Vasilescu Valentin şi Gligăneanu Gabriel precum şi instituirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 zile față de inculpații Dicu Ionica şi Rădulescu Ion pentru săvârşirea infracţiunilor  de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Reprezentanții firmelor rețelei investigate au organizat circuite financiare fictive și au înregistrat în evidențele contabile relații comerciale artificiale și documentele aferente necesare creării unei proveniențe aparent licite a operațiunilor nereale introduse în acest circuit fraudulos. Astfel au fost înregistrate achiziții și livrări fictive de bunuri (materiale de construcții, echipamente de supraveghere, piese auto, echipamente sanitare etc) și prestări de servicii (reparația și înlocuirea sistemului de supraveghere video din comuna Cernica, servicii de pază etc), în scopul diminuării bazei impozabile și justificării deducerii nelegale a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat: 10,86 mil. lei reprezentând TVA, 7,2 mil. lei reprezentând impozit pe profit și 2,19 mil. lei reprezentând impozit pe veniturile din dividende.

Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii inspectori antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 4,61 milioane de euro (20.289.391 lei).

Demersurile de cooperare interinstituţională între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

comunicatul DIICOT

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi