Inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 1,54 mil. euro

 

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o rețea de 5 firme înființate în România, Slovacia și Ungaria, care, în perioada 2013–2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1,54 milioane de euro (6.803.456 lei) prin sustragerea de la plata TVA către bugetul de stat. În cauză au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 19.10.2015, au dispus efectuarea a 28 de percheziţii pe raza judeţelelor Satu Mare, Sălaj,  Maramureş şi a municipiului Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale şi persoane fizice. 10 inspectori antifraudă fiscală au asigurat sprijin de specialitate procurorilor DIICOT pe întreaga desfăşurare a percheziţiilor.

Firmele rețelei investigate, organizate într-un circuit tranzacțional scriptic nereal cu piese auto, utilaje agricole şi materiale de contrucţii, întrețineau operaţiuni triunghiulare specifice fraudei de tip „carusel”. Astfel, două societăți din Satu Mare, fără patrimoniu şi intrate actualmente în insolvență, au înregistrat în evidenţele contabile atât relații comerciale reale, cât și achiziţii sau livrări intracomunitare artificiale cu firme fantomă înființate în Ungaria, Slovacia și România, în scopul justificării deducerii nelegale a sumei de 6.803.456 lei, reprezentând TVA datorată bugetului de stat.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

 

Comunicat DIICOT

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi