Fraudă TVA de 2,5 milioane euro cu materiale de construcţii

 

          Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat un prejudiciu de 11,2 milioane lei cauzat prin sustragerea de la plata TVA datorată bugetului de stat de către o reţea de 10 firme controlate de un grup de cetăţeni chinezi. Au fost sesizaţi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, care, în data de 18.02.2015, au dispus efectuarea de percheziţii pe raza judeţelor Ialomiţa, Dolj, Ilfov şi municipiul Bucureşti, la domiciliile persoanelor implicate.

          Schema de fraudare a bugetului de stat consta în importarea din China şi Hong Kong de materiale de construcţii la preţuri subevaluate; materialele de construcţii (tablă, uşi de interior MDF etc.) erau depozitate în localitatea Moviliţa, jud. Ialomiţa, apoi tranzacţionate scriptic succesiv prin reţeaua de firme cesionate pe numele unor persoane cu situaţie financiară precară, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. În final, mărfurile erau vândute către cumpărători de bună credinţă, iar sumele de bani rezultate în urma acestor operaţiuni erau transferate prin plăţi bancare succesive fără obligaţii, în scopul ascunderii provenienţei ilicite.

          10 inspectori antifraudă fiscală au asigurat asistenţă de specialitate în faza de cercetare prealabilă. Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa şi DGAF au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Vezi şi comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi