Amenzi și confiscări de 2 milioane de euro

după o săptămână de la declanșarea Operațiunii ”Cristal”

 

În perioada 19–25 octombrie 2015, după ce s-a demarat prima etapă a unei ample operațiuni de control și monitorizare a firmelor care își desfășoară activitatea în toate centrele en gros din România – Operațiunea "Cristal", 908 inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală au verificat 1.237 operatori economici şi au constatat abateri pentru sancţionarea cărora au dispus amenzi în cuantum total de 7.037.905 lei şi confiscări de numerar şi bunuri în valoare totală de 2.093.132 lei (de exemplu 78.800 kg legume fructe, 58.995 litri băuturi alcoolice). De asemenea, pentru încălcarea obligaţiei de a fiscaliza încasările prin intermediul casei de marcat, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii a 13 puncte de lucru specializate în servicii de catering/restaurant în interiorul centrelor en gros, iar pentru 123 de puncte de lucru, care desfășurau activități de comerț en gros şi en detail în același spațiu, au dispus interzicerea uneia dintre aceste activități.

Atenționăm clienții centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanțe, documente de însoțire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea și controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final.

În timp ce 340 inspectori antifraudă au monitorizat căile de acces către centrele en gros și au verificat 583 mijloace de transport marfă, 568 inspectori DGAF au verificat 1.237 firme care operează în aceste centre comerciale. Controalele și monitorizările se desfășoară alternativ, zilnic, la fiecare dintre cele 60 de centre en gros.

Inspectorii antifraudă realizează analize de risc referitoare atât la comercianți, cât și la clienții și furnizorii acestora, în funcție de informațiile rezultate din monitorizarea achizițiilor intracomunitare și a importurilor de bunuri.

Lista centrelor en gros selectate pentru prima serie de verificări a fost suplimentată cu următoarele șase complexuri comerciale,:

- Grand Siraj (Iași)

- Sucpi (Craiova)

- Redexpo (Ploiești)

- Complex Comercial Transilvania (Tg Mureș)

- Piața agroalimentară Stupini (Brașov)

- Târgul Municipal (Craiova)

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi