În cadrul operațiunii „Helios” vor fi intensificate controalele privind emiterea bonurilor fiscale în cazul barurilor, restaurantelor și cluburilor

În primele zile de la lansarea operațiunii „Helios”, Direcția Generală Antifraudă Fiscală a aplicat sancțiuni constând în amenzi și confiscări în valoare de 2,1 milioane de lei. Au fost confiscate 15.5 tone de legume-fructe și 3.6 tone de băuturi alcoolice.

Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii a 10 operatori economici (6 pentru neutilizare AMEF şi 4 pentru nedotare cu AMEF) şi a fost interzisă desfăşurarea uneia dintre activităţile de comerț engros sau cu amănuntul în cazul a 12 contribuabili care desfășurau simultan, în mod nelegal, aceste activități în aceeași suprafață de vânzare. 

În urma verificărilor operative ale inspectorilor antifraudă și a reclamațiilor primite de la contribuabili (prin intermediul TelVerde), vor fi intensificate, în cadrul operațiunii ”Helios”, controalele care au ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 28/1999 în cadrul restaurantelor, barurilor și cluburilor.

Aceste controale vor viza, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care nu sunt dotați cu case de marcat, nu emit bonuri fiscal pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme.

Sancțiunile contravenționale pentru astfel de fapte sunt clar stabilite de lege și diferă în funcție de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului.

De reținut faptul că se va dispune suspendarea activității pentru 30 de zile, în toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancționat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea de bonuri fiscale.

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi