Prejudiciu de peste 3,70 milioane lei cauzat prin comerț cu cereale

 

Începând din luna august 2015, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au investigat o rețea de 25 firme din județul Timiș, care, în perioada 2012–2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 3,70 milioane de lei prin deducerea nelegală a TVA și sustragerea de la plata impozitului pe profit. În data de 18.02.2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus percheziții în şase locaţii din județul Timiş la sediile firmelor şi domiciliile persoanelor implicate, suspecții fiind aduși pentru audieri la sediul DNA Timișoara.

Reprezentanții firmelor rețelei investigate au organizat circuite financiare fictive și au înregistrat în evidențele contabile relații comerciale artificiale și documente necesare creării unei proveniențe aparent licite a operațiunilor nereale introduse în acest circuit fraudulos. Astfel au fost înregistrate achiziții și livrări fictive a peste 11.500 de tone de cereale și semințe oleaginoase (grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui) și prestări de servicii (uscare de cereale, transporturi, arendare terenuri, vânzare îngrășăminte etc), în scopul diminuării bazei impozabile și justificării deducerii nelegale a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat reprezentând TVA (2.965.144,65 lei) și impozit pe profit (736.557 lei).

Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor calculate până în prezent, inspectori antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de peste 1.84 milioane lei. Investigațiile fiscale ale DGAF sunt în plină desfășurare în scopul asigurării identificării și recuperării prejudiciului total cauzat bugetului de stat.

comunicat DNA

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi