PreÈ›ul mic al unei maÈ™ini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice

DirecÈ›ia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenÈ›ia asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înÈ™elăciune se recomandă evitarea plății în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui:

  1. să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;

  2. să verifice dacă preÈ›ul iniÈ›ial de pe factura de achiziÈ›ie din statul membru de origine este mai mic decât preÈ›ul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura iniÈ›ială este 0, preÈ›ul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepÈ›ia precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;

  3. să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunÈ›uri etc).

În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie È™tiut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituÈ›iei, care instrumentează dosarul fraudei, explicaÈ›ii detaliate atât despre tranzacÈ›ie, cât È™i despre gradul de cunoaÈ™tere al situaÈ›iei, conform jurisprudenÈ›ei legislaÈ›iei europene în materie.

În perioada 2018-2020 România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcaÈ›iunilor È™i avioanelor. În cadrul grupului inspectorii DGAF primesc È™i analizează periodic date referitoare la acest fenomen.

În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand È™i vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență. Orice neconformitate va atrage reÈ›inerea autovehiculelor È™i chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluÈ›ionarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacÈ›iile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaÈ›iunile de încasări È™i plăți în numerar.


1 AT – "Differenzbesteuerung gemaß § 24 UStG gelangt zur Anwendung"

BE – "Levering onderworpen aan de bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge. BTW niet aftrekbaar." sau "Livraison soumise au regime particulier d'imposition de la marge beneficiaire. T.V.A. non deductible."

DE – Verkauf unter Anwendung der Margenbesteuerung/Differenzbesteuerung - § 25 A UStG”

IT – "Operazione soggetta al regime speciale del margine ai sensi dell'art. 36 del D.L 41/1995"

NL – "Verkocht onder de margeregeling"

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi