Inspectorii antifraudă au identificat mai multe rețele frauduloase de samsari de autoturisme de lux rulate

Prejudiciu estimate la 84 de milioane lei, măsuri asigurătorii pe 170 de autoturisme

Inspectorii DGAF au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 contribuabili (persoane juridice şi persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda și Austria, fără să plătească obligațiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane lei și au fost confiscate 35 autoturisme.

Totodată, au existat 20 de situații în care au fost sesizate organele de urmărire penală pentru prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de peste 72 milioane lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor evaluate la peste 84 milioane lei au fost instituite 51 de măsuri asigurătorii asupra a 170 de autoturisme.

Firmele erau înființate pe numele unor persoane fizice cu situație materială precară, iar autoturismele erau cumpărate cu numerar de către persoane fizice la un preț cu cel puțin 19% (cota neplătită de TVA) mai mic decât prețul pieței.`

Cuantumul mare al prejudiciului calculat de inspectorii antifraudă a determinat inițierea cooperării cu Poliția Română.

Parte dintre cazurile instrumentate de către inspectorii DGAF au fost valorificate de către organele competente sesizate, în cadrul unor acțiuni comune, precum acțiunea din data de 25 februarie, inițiată de polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R.: https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/grupare-specializata-in-evaziune-fiscala-in-domeniul-comertului-cu-autoturisme-second-hand-destructurata.

Atragem atenția asupra faptului că prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice. Mai multe amănunte sunt publicate pe site-ul DGAF: http://www.antifrauda.ro/Pre%C8%9Bul-mic-al-unei-ma%C8%99ini-la-m%C3%A2na-a-doua-poate-ascunde-mai-mult-dec%C3%A2t-probleme-tehnice-a-271.html.

Rezultatele obținute subliniază importanța acordată de către ANAF comerțului cu mașini rulate, iar controalele din acest domeniu vor continua.

 

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi