60 de centre en-gros verificate de inspectorii antifraudă

 

Luni, 19 octombrie 2015, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au demarat prima etapă a unei ample operațiuni de control și monitorizare a firmelor care își desfășoară activitatea în toate centrele engros din România – Operațiunea "Cristal".

Zilnic, până în data de 25.12.2015, atât în cadrul controalelor operative, cât și al verificărilor documentare și al întâlnirilor cu reprezentanții firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, în toată țara inspectorii antifraudă vor verifica în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri în și din toate complexurile comerciale engros.

Zilele, în care echipele mobile de inspectori antifraudă vor monitoriza 24 de ore din 24 intrările și ieșirile de marfă, și algoritmul de schimbare a componenței echipelor de control este stabilit de echipa de conducere a operațiunii.

Subliniem faptul că, pentru cei care vor fi găsiți cu nereguli în timpul verificărilor operative, va demara controlul amanunțit al activității desfășurate până în prezent. În cadrul operațiunii sunt vizate 60 de engros-uri, iar astăzi, la ora 09.30, cca 600 de inspectori antifraudă au demarat simultan controalele în primele complexuri engros, respectiv în:

1. West Market (Oradea)    

2. Agrotransilvania Dezmir (Cluj) 

3. Romalion (Bacău)          

4. Pasărea Phoenix (Iași)  

5. Galgros (Galați)   

6. Tug (Brăila)          

7. Euro 2 (Timișoara)          

8. Piața de Gros (Timișoara)          

9. Marlorex (   Craiova  )

10. Frigorifer (  Craiova )

11. Gama Center  (Ploiești)

12. Pavcom (Târgoviște)

13. Expomarket Doraly (Afumați Ilfov)

14. Smart Expo Flora (București)

15. Brintex (Brașov)

Pentru pregătirea acestei operațiuni, inspectorii antifraudă au efectuat în ultima jumătate de an acțiuni de documentare care au constat în principal în:

- crearea unei fișe documentare pentru fiecare centru engros din țară

- deplasări la fața locului, în haine civile, pentru culegerea informațiilor direct de pe teren

- efectuarea analizei finale de risc a  firmelor care activează în cadrul engros-urilor

Menționăm că Operațiunea "Cristal" va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, încheiate în 25.12.2015.

Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comerțului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros și de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora și a persoanelor implicate în circuitul economic.

"La sfârșitul acestei operațiuni, singurii care vor mai desfășura activități economice în engros-urile din întreaga țară vor fi doar contribuabilii onești. Iar cei care se gândesc că vor înființa alte firme prin interpuși fără cazier fiscal, pentru a obține codul de TVA, trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o operațiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub", a precizat dl Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF

Precizăm că această operațiune se va desfășura concomitent cu acțiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinație aceste depozite engros. Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă (structura Trafic Control) cu alocarea unui număr de 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de guvern pentru ANAF.

Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă beneficiază de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.

  Harta DGAF
bucurestiploiestigalaticraiovabrasovtimisoaraclujiasi